Marinova Kmetija

Dnevno sveže borovnice, Pako 31, 1353 Borovnica

Telephone

+386 (0)1 363 3000, Marjan: +386 (0)41 716 741, Geni: +386 (0)31 763 783, Anita: 041 369 171

S pridelavo ameriških borovnic se ukvarjamo od začetka devetdesetih let, ko smo posadili prvih nekaj grmov. Danes nasad obsega nekaj več kot hektar površine in se nahaja v kotičku ljubljanskega barja, kjer so ugodni pogoji za gojenje ameriških borovnic.

Ameriške borovnice so vsako leto bolj priljubljene – pri nekaterih zaradi vsebnosti zdravju koristnih snovi, spet pri drugih zaradi svojega izvrstnega okusa. Vsekakor so najokusnejše sveže, pravkar obrane, v njihovi aromi pa lahko uživamo skozi vse leto, saj so prav tako primerne za razna peciva, marmelade, cmoke, žganje in še marsikaj. Več predlogov za njihovo uporabo in receptov se nahaja pod rubriko recepti.

Pri nas lahko te okusne in zdrave sadeže kupite, lahko pa si jih naberete tudi sami, saj smo med redkimi pridelovalci, ki to omogočajo. Poleg tega, da dan preživite malo drugače, hkrati tudi prihranite, saj so v tem primeru borovnice cenejše.

Od kod naziv "ameriške" borovnice?
Že samo ime nas nekako napeljuje, da imajo Ameriške borovnice nekakšne veze z Ameriko, kar je navsezadnje tudi res. Ameriške borovnice (lat. Vaccinium corymbosum) so avtohtone le za Severno Ameriko in smo jih v Evropi začeli gojiti zaradi njihovih velikih in sladkih plodov. Navadne gozdne in ameriške borovnice spadajo v rod grmičevja (lat. Vaccinium) kamor naprimer sodijo tudi brusnice.

So zahtevne za vzgojo?
Za ameriške borovnice je značilno, da za svojo rast potrebujejo kislo humusno prst (nizek pH) kar v nekaterih delih ljubljanskega barja omogoča njihovo gojenje. Ameriške borovnice so za vzgojo dokaj zahtevne rastline, saj je poleg "kisle" zemlje potrebna tudi ustrezna količina vlage in sonca, da plodovi dozorijo. Sezona za obiranje je odvisna tudi od same sorte borovnice, nekatere zgodnje sorte (Duke, Patriot) lahko dozorijo že v začetku meseca junija, medtem ko pozne sorte (Darrow, Elliot) pa lahko tudi v septembru.

Zakaj so borovnice koristne in zdrave?
V današnjem stresnem tempu, ki se odraža pri številnih boleznih pa ne smemo zanemariti tudi blagodejnega vpliva na zdravje.

Nekaj splošno znanih dejstev o borovnicah:

  • Zavirajo razvoj degenerativnih bolezni možganov (bolezni povezane s staranjem)
  • Pomagajo izboljšati psihomotorične sposobnosti (ravnotežje, koordinacija)
  • Spodbujajo širjenje krvnih žil, ter zavirajo strjevanje krvi in posledično preprečujejo nastanek krvnih strdkov
  • Delujejo protivnetno
  • Zavirajo nastanek raka, saj njihova kislina ovira nastajanje metaboličnih reakcij v telesu
  • Pomagajo pri driski in zaprtju (odpravljajo napenjanje in krče) Uravnavajo krvni tlak, sladkor in holesterol
  • ščitijo pred negativnimi vplivi UV žarkov, ohranjajo zdrav izgled kože ter upočasnjujejo njeno staranje.
  • Izboljšujejo vid, predvsem nočni.

Razveseljivo je, da si jih lahko brez slabe vesti privoščijo tudi ljudje z diabetesom, za katere je marsikatero sadje zaradi prevelike vsebnosti sladkorja na črni listi, ameriške borovnice pa so zaradi svojega pozitivnega delovanja celo priporočljive.

O nasadu...
Začetki našega nasada segajo v leto 1991, ko smo zasadili prvih nekaj grmov ameriških borovnic. Danes nasad obsega nakaj več kot hektar površine, na katerem gojimo več kot 20 sort ameriških borovnic: od zgodnjih sort kot so Duke, Earlyblue, srednje ranih kot so Patriot, Bluecrop, Blueray, Berkeley in vse do poznih npr. Elliot, Elizabeta...

Delo v nasadu se začne že sredi februarja z obrezovanjem, nadaljuje z gnojenjem, košenjem, postavljenjem mreže proti ptičem in toči – vsa ta dela morajo biti opravljena že pred sezono. V sezoni pa je seveda prioritetno obiranje, zbiranje naročil, pakiranje in prodaja. Delo v nasadu se zaključi oktobra, ko se mreža ponovno zvije in spne do naslednjega leta.

Sezona se običajno prične sredi oz. konec junija in se zaključi sredi oz. konec avgusta. Vrhunec sezone je navadno sredi julija, takrat je tudi najugodnješi čas za večja naročila (zamrzovanje, ozimnica...) Seveda je vreme ključni dejavnik, ki vpliva za začetek, trajanje sezone in kakovost pridelka.

Sam si želim nabrati borovnice.
V kolikor bi si borovnice želeli nabrati sami, je to v nasadu možno od ponedeljka do sobote med 8:00 in 12:30 uro in v popoldanskem času med 17:00 in 20:00 uro, ob nedeljah pa po dogovoru. Kako pridete do nasada si lahko ogledate tukaj.

Nakup na domu pa je možen vsak dan od 8:00 do 21:00. Priporočamo, da borovnice predhodno naročite in si jih tako zagotovite, poleg tega pa vam jih ob dogovorjeni uri napakiramo, tako da borovnice samo prevzamete in se izognete čakanju.

MarinovaKmetija_foto.jpg

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem