Komolčenje na sončni terasi

Če vprašate mojega otroka, kam bi šel na izlet, bo kot iz topa izstrelil: »Na mo(r)je.« Pravzaprav priznava samo dve obliki vode: kar je veliko, je morje, kar je majhno, je luža. Ker nam je bilo za kratek potep na morje malo predaleč in ker luž v lepem vremenu ni bilo, smo se odpeljali pogledat nekaj vmesnega. Jezero Črnava pri Preddvoru.

2015_03_13_slika-1.jpg

Kapitalistično jezero
Preddvor je že sam po sebi zanimiv. Leži ob cesti Kranj-Jezersko in je z vseh strani obdan z vrhovi in gradovi, pobaha pa se lahko tudi z mnogimi resničnimi in mitološkimi pripovedmi, pobranimi iz zgodovine kraja. Njegova najzanimivejša in hkrati najbolj turistična točka je jezero Črnava; slišalo se bo hecno, ampak to jezero je najbrž najbolj kapitalistična umetna zajezitev v Sloveniji. Na njegovem mestu je namreč včasih stal gozd in ko so ga posekali, so ga krajani prodali najboljšemu ponudniku, da so prišli do osnovnega kapitala za zajezitev potoka Bistrica. Ob njem danes stoji prikupen hotel Bor, kjer se je bilo preteklo soboto za mesto na sončni terasi skoraj potrebno »komolčati« (beri: suniti koga s komolcem pod rebra).

2015_03_13_slika-2.jpg

2015_03_13_slika-3.jpg

Mala gozdna učna pot
Jezero je lepo urejeno in okrog in okrog opremljeno s sprehajalno potjo, vendar smo se mi najprej podali v gozd in poiskali malo gozdno učno pot, ki vodi iz Preddvora mimo jezera v gozd in skozenj do strelišča in naprej do Nove vasi, kjer se konča. Pot nas seznanja z 29 vrstami dreves, čeprav je treba priznati, da nismo bili ravno pridni botaniki. Poleg orjaških sekvoj, ali po naše – mamutovcev (zanimivo dejstvo: to so največji živi organizmi na svetu) – nam je bilo na makadamski gozdni poti še najbolj v veselje obilo storžev za metanje, brcanje in za v žep, kar je zvečer predstavljalo tudi veselo presenečenje pri basanju perila v pralni stroj.

2015_03_13_slika-4-5-6.jpg

50 let zvestobe
Nazaj grede nas je pot ob njivi in sadnem drevju, ki ga bomo v jeseni zagotovo šli rabutat, pripeljala nazaj do jezera in gneče na že omenjeni terasi. Tik ob hotelu je grad Hrib, ki tam stoji že od 16. stoletja. Na tem mestu, ne ob hotelu, da ne bo pomote; hotela Bor vsaj po mojih informacijah v 16. stoletju pač še ni bilo. Grad je priljubljen poročni kotiček, saj je ob njem nasajen jesenov drevored, ki mladoporočencema, ki gresta skozenj, obljublja 50 let zvestobe. Sicer bi si mislila, da 50 ali več let zvestobe predstavlja že samo dejstvo, da sta se dva pred zakonom tako zaobljubila, ampak no … kakor komu drago.

2015_03_13_slika-7.jpg

Na koncu pa komolec sem, komolec tja (pretiravam, seveda!) … In se je splačalo: kava, pomfri, sončni žarki v hrbet, opazovanje rac, padalcev in vrhov … leno popoldne v naravi, kaj je še lepšega?!


Vesna Paradiž, 13.3.2015 

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem