»Pa ka si ti ja nor?!«

Večini tistih, ki živimo v Ljubljani, je Maribor nekako tuj. Pa ne, da bi se ga izogibali zaradi tistega večnega obkladanja z zmerljivkami – Ljubljančani so žabarji in močvirniki, Mariborčani so bogve kaj. Po mojih izkušnjah so Štajerci fejst ljudje, samo nekako se k njim večkrat odpravim na podeželje kot v mesto.

2015_05_29_slika-1-wikipedia.jpg

foto: wikipedia.si

Štajersko gostoljubje
V Mariboru nisem bila vrsto let in najbrž še vrsto let ne bi šla, če ne bi po spletu naključij v nekem obdobju tam imela zdravnika. Kar nekaj prijateljev živi v štajerski prestolnici in če sem že bila tam, je bilo treba izkoristiti tudi čas za druženje. Ko sem prišla prvič, smo šli na kavo. Ko sem prišla drugič, smo šli na kavo in bowling in ko sem prišla tretjič, je namesto kave že čakalo pivo in karte za koncert. Gostoljubno, mar ne? In tako se je začelo moje spoznavanje mesta in okolice.

2015_05_29_slika-2-wikipedia.jpg

foto: wikipedia.si

Morje možnosti …
Maribor je lep. Podobno kot Ljubljana je tudi to univerzitetno mesto, tako da so ulice in trgi živi in živahni, v nasprotju z Ljubljano pa ga zaenkrat oblega manjše število turistov. Poudarek postavljam na besedo zaenkrat, saj se mesto zmeraj bolj vidno riše na turistični zemljevid Slovenije. In kako se ne bi? Maribor z ene strani obdaja Pohorje, z druge hribi, bogati z vinsko trto, s tretje ravnina Dravskega polja, s četrte pa mogočna reka Drava, tako da imajo obiskovalci obilico raznoraznih možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

2015_05_29_slika-3-4-visitljubljana.si.jpg

foto: visitljubljana.si

Frazeologija
Kar je meni osebno v Mariboru najbolj fascinantno, pa je fraza: »Pa ka si ti ja nor?!« Da se boste neopazno zlili z Mariborčani, si jo zapomnite in se jo naučite uporabljati v različnih kontekstih. Tu je nekaj karikiranih primerov njene uporabe.
Na televiziji govorijo o znižanju plač v javnem sektorju. Mariborčan: »Pa ka si ti ja nor?!«
Študenta po izpitu na faksu: »Kaka vprašanja! Pa ka si ti ja nor?!«
Dekle se potoži prijateljici, kako je jezna na fanta, in ta se začudi: »Pa ka si ti ja nor?!«
Prijatelji po prekrokani noči: »Kak je blo fajn. Pa ka si ti ja nor?!«
(Vstavi kakršno koli situacijo in osebe): »Pa ka si ti ja nor?!«

2015_05_29_slika-5-2-slovenia.info.jpg

foto: slovenia.info

Pristan
»Pa ka si ti ja nor, kak je lepi šele Lent!« Lent je bilo nekdaj pomembno pristanišče za rečne splave, kjer je stala tudi vodna utrdba, imenovana Dravske Benetke. V začetku 20. stoletja so Lent preimenovali v Pristan, ampak če danes komu rečete, dobimo se v Pristanu, vas bo najbrž samo čudno pogledal. Na Lentu najdete kopico simpatičnih kavarn in gostiln, prava posebnost pa je 400 let stara vinska trta, ki naj bi bila najstarejša na svetu. Od tam se lahko odpravite na sprehod ob nabrežju Drave ali pa malo posedite in uživate v utripu tega starinskega dela mesta.

2015_05_29_slika-6-wiki.jpg

foto: wikipedia.si

Mesto festivalov
Na Lentu se že vrsto let odvija Festival Lent, dvotedenski mednarodni medkulturni festival s svetovno znanimi imeni iz različnih zvrsti glasbe. Letošnji festival bo potekal med 26. 6. In 11. 7. in poleg glasbe si boste na njem lahko ogledali tudi gledališke in lutkovne predstave, športne prireditve, stand up komedije in še in še. Festival Lent pa ni edini, ki bogati kulturno podobo Maribora, tu so še Festival stare trte, Borštnikovo srečanje, Festival Maribor, zimska Zlata lisica, Festival iger in gotovo še kaj, na kar sem pozabila.

2015_05_29_slika-7-wiki.jpg

foto: wikipedia.si

Torej. Hiter skok v Maribor je odgovor na vprašanje, kam se dati, ko se nimate kam dati. Grajski trg, Rotovž, kužno znamenje, pokušina lokalnih vin okoliških vinarjev ali pa vzpon na Pohorje. In ko boste tam, ne pozabite reči: »Pa ka si ti ja nor?!«


Vesna Paradiž, 29.5.2015

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem