V visokih petah od Izole do Kopra

Ko človek razmišlja o slovenskem morju, Koper morda ni ravno prva destinacija, kamor bi se odpravil na kopanje. Ker je upravno središče, ker ima ogromno pristanišče, ker, ker, ker – kar nekaj jih je še. Ampak Koper je super!

2015_06_05_slika-1-wikipedia_833.jpg

Gremo na morje
Koper je bil prvi kraj, kamor so me v srednji šoli starši spustili s prijateljicami samo na morje. Seveda, da bi me spustili v Lucijo, jim ni padlo na pamet, ampak –kaj pa so pričakovali? Ko si star 16 let, je res skoraj vseeno, kje si, sploh pa smo velik del počitnic tako ali tako vseeno preživele v Luciji. Kasneje sem Koper večkrat obiskala v okviru nekega literarnega festivala, tako da me zdaj vsakič, ko se vrnem v mesto, preplavljajo prijetni občutki in spomini na vse doživeto.

2015_06_05_slika-2-wiki.jpg

Koper Capodistria
Koper kot naselje izvira že iz časov pred našim štetjem. V srednjem veku se je povezal z Beneško republiko in počasi prešel pod njihovo vladavino; iz tega časa izhaja tudi velika večina njegovih kulturnih in arhitekturnih značilnosti. Osvobojen je bil šele po drugi svetovni vojni, še danes pa se v njem poleg slovenskega uradno govori tudi italijanski jezik.

2015_06_05_slika-3-koper.si.jpg

Beneški stil
V mesto lahko vstopite skozi renesančna vrata Muda, ki so edina ohranjena od nekdanjih dvanajstih vrat v mesto. Če želite v mestu prenočiti, vam bo dobrodošla informacija, da se blizu njih v obnovljeni istrski hiši nahaja očarljiv Hostel Histria. Med obvezne oglede spadajo Da Pontejev vodnjak na Prešernovem trgu, kup palač in cerkev, med katerimi je najbrž najbolj zanimiva Stolnica Marijinega vnebovzetja na Titovem trgu, Loža nasproti Pretorske palače in gotovo še kaj. Najprijetnejši pa je sam sprehod skozi koprsko staro mestno jedro, ki se v beneškem stilu iz vseh strani dviga proti Titovemu trgu, od tam pa se seveda v vse strani spušča, proti morju in proti novemu delu mesta. Če ste lačni, se lahko med sprehodom ustavite v kakšni pekarni, ali pa se usedete in si privoščite, recimo, čevapčiče v Sarajevu '84 ali pa kakšen fin zrezek z žara v Speed Pizzeria and Grill House.

2015_06_05_slika-4-wikipedia.jpg

Kopanje
Tudi kopanje v Kopru sploh ni slabo. Mestno kopališče ima prodnato plažo, ki jo obdajajo travnate površine z veliko sence, mimo pa pelje obmorska sprehajalna pot s klopcami, kjer se lahko odpočijemo in pokomentiramo, kakšne kopalke ima kdo oblečene. Na izhodu iz Kopra v smeri proti Izoli najdemo še kopališče Žusterna z olimpijskim bazenom in vodnim parkom. V bližini obeh seveda ne manjka gostinske ponudbe in – obvezno – sladoleda.

2015_06_05_slika-5-koper.si_833.jpg

Po sledeh Zmelkoow
V času mojih prvih koprskih počitnic je bila precej popularna pesem Več kot spijemo, boljši smo skupine Zmelkoow, v kateri so »šli biciklirat od Izole do Kopra«. To je bilo treba seveda preizkusiti. Ne to, koliko boljši smo, ko spijemo več, ampak pot. Po celodnevnem kopanju v Luciji smo se vračale nazaj v Koper, dve sta pametno odštopali direktno do doma, dve pa sva trmasto izstopili v Izoli in se med prepevanjem pogumno podali do cilja peš. Mislim, da je obmorska steza od enega kraja do drugega dolga približno osem kilometrov, ampak meni se zdi, da sva hodili celo noč, sploh ker je imela ena od naju (pa ne jaz!) visoke pete!? Takrat sva se privlekli do doma čisto ubiti in utrujeni, ampak prigodo bi brez razmišljanja takoj še enkrat ponovila. Pa četudi v petah!

2015_06_05_slika-6-rolanje.eu.jpg

Če so vam tovrstne stvari všeč, vas bo najbrž zanimal tudi ogled Luke Koper, sicer pa je najlepši zaključek obiska Kopra pozno nočno, ali pa zgodnje jutranje, kakor se vzame, občudovanje sončnega vzhoda z enega izmed ribiških pomolov, medtem ko se ribiči vračajo z nočnega ribolova. Kdo ve, mogoče pa vam mimogrede podarijo še kak priboljšek za domov!


Vesna Paradiž, 6.2.2015

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem