Le kam naj grem v deževni dan?

Gledam vremensko napoved in se zmrdujem. Če bi bilo odvisno samo od mene, bi deževne dneve brez vsakega problema preživela pod kovtrom, s skodelico kakava v eni in dobro knjigo v drugi roki. Ampak ko enkrat pridejo otroci, te prisilijo, da bolj aktivno preživljaš tudi dneve, ki resnično niso primerni za aktivno preživljanje. In po tem, ko spečeš dvanajst pekačev piškotov, dnevno sobo spremeniš v šotor, opraviš obvezno skakanje po lužah in prebereš že vse pravljice s police IN iz knjižnice, otrok pa ima še vedno ose v riti, je pravi čas, da se usedeš in premisliš, kje bi se kljub dežju dalo preživeti prijeten dan.

slika1-rainy-day-images-.jpg

Igralnice
Torej, izhodišče: Ljubljana. Najprej se razgledam po bližnji okolici. Za prvo silo so zagotovo dobre tudi otroške igralnice. Ena je v zgornjem nadstropju Name, ena v City Parku, ena nad trgovino Mothercare v BTC City-ju, ena v Supernovi … večinoma so postavljene tako, da starše zvabijo v nakupe, medtem ko se njihov malček igra. Če ni drugega, se lahko tudi tako preživi kakšno sobotno dopoldne, vendar je ob tem v mrzlih mesecih treba izračunati še višino tveganja, ki jo predstavlja veliko število otrok in še večje število bacilov, natlačenih skupaj v zaprtem prostoru. Kihne eden, kihne drugi … naprej pa že veste.

slika_2-nama.si.jpg

Eksperimenti in pobegi
Naslednja zanimiva stvar je Hiša eksperimentov v centru mesta. Otroci lahko tam skupaj s starši uživajo v eksperimentih tipa »izvedi sam« in se tako skozi igro seznanijo s čudno čudnimi pojavi vsakdanjega življenja. Novost v Ljubljani, ki pa je še nismo imeli priložnosti preizkusiti, sta dva “escape room-a”, sobi za pobeg, v kateri te zaklenejo za eno uro, ti pa moraš poiskati namige in se poskusiti rešiti. Zveni kot prava stvar za zabaven družinski obisk, predvidevam pa, da je bolj primerno za starejše otroke – naš dveletnik bi najbrž na vse pretege kričal, ko bi ugotovil, da ne more ven, namige pa bi znal tudi pojesti, če bi se mu tako zazdelo.

slika_3_escape-room.si.jpg

Ta veseli dan kulture
Na tem mestu je treba omeniti tudi, da se približuje 3. december, vseslovenski »Ta veseli dan kulture«, ko kulturne ustanove po celi Sloveniji brezplačno odprejo svoja vrata. Z otroki se v Ljubljani na ta dan lahko podate na Grad, v praktično vse muzeje in galerije, knjižnice, gledališča in še in še. Morda bodo malčkom posebej privlačni Lutkovno gledališče Ljubljana, Mini teater in pa celo Kinodvor, kjer si lahko ogledajo otroške filme in se udeležijo različnih ustvarjalnih delavnic. Starši pa lahko vmes v miru srkamo svoj čaj. Ali pivo.

slika_4_slovenia.info.jpg

Pod zemljo prvič …
Če bi se radi podali kam dlje in se naužili več svežega zraka (in da me ne bi obtožili centralizma), so na prvem mestu v deževnem vremenu gotovo jame! O Škocjanskih sem že pisala, a tu je še Postojnska jama, ena največjih slovenskih atrakcij, v kateri pa menda slovenske obiskovalce lahko preštejejo skoraj na prste ene roke. In noge. Pa Vilenica, jama Pekel, Križna jama … Za vsako je seveda treba preveriti, če je primerna za obisk majhnega otroka; če ste sami svoj gospodar, s tega vidika ni ovir, je pa vseeno dobro povprašati, če je spust v posamezno jamo možen v vseh mesecih.

slika_5_slovenia.info.jpg

… in drugič
Vas bolj zanima podzemlje s pridihom kulturne, ne le naravne zgodovine? Vzemite pot pod noge in si poglejte Antonijev rov v rudniku živega srebra v Idriji, kjer boste našli skrite kotičke s kapljicami živega srebra, že znani turistični Rudnik svinca in cinka Mežica, v katerem se menda skriva tudi jamski škrat Perkmandelc, ali pa podzemni Muzej premogovništva Slovenije v Velenju, ki vam bo razkril življenje rudarjev, ki so se spuščali 160 metrov globoko pod zemljo, da bi na površje spravili »črno zlato«.

slika_6_slovenia.info.jpg

Če ste se uspeli prebiti čez tale dolgočasni pregledni članek – bodimo realni, zanimivost prispevka je pač premosorazmerna z zanimivostjo vremena – ste morda dobili kakšno idejo za deževni podvig ali izlet. Jaz osebno jih bom povsem “zignorirala”, si skuhala kakav, vzela v roke dobro knjigo in se zavila v kovtr. Ko se na katero od naštetih dogodivščin v naslednjih dneh zares podam, se pa spet slišimo!


Vesna Paradiž, 28.11.2014

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem