Osel gre samo enkrat na led. Na Roglo pa večkrat.

Medtem ko v nižinah še, ali pa morda spet, čakamo nižje temperature in zimo, je na Rogli že zapadlo nekaj snega. Zaenkrat dovolj, da obratujejo tri položnejše smučarske in ena sankaška proga. In ker je na Rogli mogoče početi še vse kaj drugega kot samo smučati, obisk v tej predzimski sezoni ne bi bil napačen.

Rogla-slika-1-rogla.eu.jpg

Foto: rogla.eu

Veselje na snegu
Rogla je pravzaprav pohorsko naselje, ki spada v občino Zreče, vendar je širši javnosti bolj znana kot naravno klimatsko zdravilišče in zimsko športno središče, z obsežno športno infrastrukturo pa tudi kot splošen rekreacijski center. Iz različnih izhodišč je dostopna peš, s kolesom, smučmi ali avtom in je v vseh letnih časih dobro obiskana.

Rogla-slika-2--slovenia.info.jpg

Foto: slovenia.info

Osebno sem prvič obiskala Roglo šele par let nazaj, na vztrajno prigovarjanje (prisilo!) partnerja, ki tam smuča že od malih nog. Po dolgem, predolgem oklevanju in tehtanju, a se postaviti na smuči ali ne, mi je pomagala narava – začelo je snežiti in po parih urah, v katerih je zapadlo več kot pol metra snega, nas je povsem zametlo in smučanje ni prišlo več v poštev (juhu!). Kakšna pa zimska radost! Kepanje, metanje v sneg, delanje snežaka, sprehod po »cevcu«, na koncu pa skodelica vročega čaja v toplem apartmaju. Mmm.

Rogla-slika-3-rogla.eu.jpg

Foto: rogla.eu

Osel na smučarski progi
Naslednje leto je nisem tako dobro odnesla. Pa saj ne, da bi sovražila smučanje. Samo … če nekaj počneš slabo in se stanje iz leta v leto samo še slabša, potem človek ne bo ravno silil v to dejavnost, ne? »Daj, daj,« so mi rekli, »pri 15 kilometrov smučarskih prog boš pa že našla eno, kjer se boš lahko vozila.« In sem jo. Otroško. In tu je takoj prišel na plan človeški napuh, ker, hej, bolje kot tiste babice, ki se komaj premikajo, pa že smučam! In sem se pustila zvleči na »malo« bolj strmo progo (ali drugače: osel na led), Jurgovo, kjer sem skupaj s kričanjem, preklinjanjem, vožnjo po zadnji plati in sedečo stavko na sredi proge potrebovala o-ho-ho časa za spust. Tam me že ne bodo več videli, sem zaključila, in se vrnila k babicam in otrokom na ravnino.

Rogla-slika-4-alpe-jadran.net.jpg

Foto: alpe-jadran.net

Foto: rogla.eu

Šport za vse okuse
Poleg smučarskih prog ima Rogla približno 30 kilometrov tekaških prog in super sankališče Zlodejevo, lahko pa se poskusite tudi v krpljanju – hoji ali teku po zasneženih brezpotjih s pomočjo krpljev. Če vas zazebe, lahko zimsko rekreacijo prestavite v večnamensko športno dvorano, v fitnes, na plezalno steno ali v hotelski bazen. Poleti se zasnežena pobočja spremenijo v pohodniški raj, rajska (predvsem za adrenalinske navdušence) pa sta tudi tamkajšnja bike park in fun park. Tako pravijo. Ker poleti še nisem bila na Rogli, verjamem na besedo.

Foto: rogla.eu

Rogla-slika-7-rogla.jpg

Foto: rogla.eu

Tako se torej po malem veselim smučarske sezone, po malem pa se je bojim. In godrnjaje gledam naprej v prihodnost, ko se bo moj potomec gotovo veselo spuščal po Jurgovem, jaz bom pa še zmeraj na otroški progi. Morda bo bolje, če ostanem kar pri sankanju.


Vesna Paradiž, 19.12.2014

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem