Jezerski "Kinder jajček"

Moram priznati, da še do nedavnega nisem imela rada Jezerskega. Pa ne, da bi bilo kaj posebej narobe s samim krajem; vedno je bila naporna pravzaprav samo vožnja tam mimo. Že od majhnih nog smo se namreč vozili čez prelaz Jezersko vsakič, ko smo jo mahnili proti Ljubljani ali pa v podobni smeri kam dlje, in od spominov na slabost ob ovinkih v levo, ovinkih v desno, ovinkih okrog in okrog se mi še danes vrti v glavi. (Spodnja slika sicer ni z Jezerskega, ampak je nujna za ponazoritev mojih občutkov!)

Clanek_2015_01_09_slika-1-wiki.jpg

Foto: wikipedia

Sentiš
A ko enkrat prerasteš otroško slabost v avtu in spoznaš, da je vožnja po prazni cesti s čudovitimi panoramskimi razgledi veliko prijetnejša od polžjega premikanja v koloni po štajerski avtocesti, imaš končno čas ozreti se okrog sebe. Zeleni travniki, stare kašče, kmetije, cerkvica ali dve, nad njimi pa sivi vrhovi, ki so običajno tudi v poletnih mesecih pokriti z belo odejo, in modro nebo. Nočem biti sentimentalna, ampak – čudovito je. To je eden izmed razlogov, da imajo cesto čez Jezerski vrh tako radi tudi motoristi, še bolj pa kolesarji. In da ima tam skoraj vsak drugi, ki ga poznam, vikend!

Clanek_2015_01_09_slika-2-jezersko.jpg

Foto: slovenia.info

Pr' jezer
Kraj, ali pa raje recimo deželica, je kar malo podcenjena s strani nas, ki se običajno zgolj vozimo skozi in se priložnostno ustavimo samo za kavo ob Planšarskem jezeru. Jezero v obliki srca so domačini umetno zajezili na mestu, kjer se je nahajalo prvotno ledeniško jezero, po katerem je kraj tudi dobil ime. Po njem se lahko popeljete s čolnom ali vanj vržete trnek, pozimi pa vas ledena površina vabi na drsanje. Ob jezeru je prijetno Gostišče ob jezeru, kjer se pogosto ustavljajo takšni, kot smo mi, in izkoristijo premor med vožnjo za to, da s sprehodom ob jezeru malo pretegnejo noge, potem pa še kaj finega pomalicajo.

Clanek_2015_01_09_slika-3.jpg

Clanek_2015_01_09_slika-5.jpg

Foto: Vesna Paradiž

Veliko v malem
A narava tam ponuja še toliko več kot le ogled Planšarskega jezera! V bližini so tudi slap Čedca, Ankova slapova, izvir zdravilne »Jezerske slatine«, kamnolom lehnjaka, ledenik pod Skuto, 570 let stara Makekova tisa, najdaljša slovenska vas Kokra, ki meri kar 11 kilometrov, in še in še. In šele pri naravnih znamenitostih smo! Če ste se prebili čez vse te vejice, vam je že jasno, da je Jezersko pravi jajček presenečenja – majhen kraj, ki pa skriva v sebi kopico naravnih in kulturno-zgodovinskih darov.

Clanek_2015_01_09_slika_6-slovenia.info.jpg

Foto: slovenia.info

Ovčarski bal
Med kulturnimi značilnostmi Jezerskega je mnogo komu najbolj zanimiva najstarejša slovenska etnografska prireditev, Ovčarski bal. Dogodek vsako leto poteka na drugo nedeljo v avgustu, na njem pa domačini prikažejo tradicionalno življenje na planini ter ovčjerejo od paše do striženja in predelave ovčje volne. Ko se dan prevesi v večer, se tudi izobraževalno-kulturni dogodek prevesi v veselico. Tudi, če vas bo po njej naslednji dan bolela glava, se boste veselo spomnili na odprto ognjišče, kjer so se kuhali žganci in zelje, zraven pa točilo vino!

Foto: jezersko.si

Znamenitosti takšne in drugačne
Ne bom vam naštevala še vseh zgodovinskih znamenitosti v okolici, ker jih je, verjemite mi, mali milijon in boste nehali brati, še preden se bom dobro razpisala. Rada pa bi povedala, da se na poti čez Jezerski vrh včasih najde tudi kakšna človeška znamenitost v mini avtu, ki po nasprotni strani ceste jemlje ovinek že 200 m prej, pa še tako ga komaj zvozi. Ko smo se dan pred božičem peljali čez, nas je gospa v modrem Cliu, ki ga je vozila, kot bi bil prikoličar, pošteno nasmejala in nam že zjutraj pričarala praznično vzdušje! Pa naj še kdo reče, da vožnja čez Jezersko ni zabavna!


Vesna Paradiž, 9.1.2015

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem