Vonj po morju in srednjem veku

Slovenija je ena tistih srečnih dežel, kjer je morje vedno samo korak stran. No, dobro, če ste ravno iz Goričkega, boste res potrebovali malo več časa, preden ga dosežete, v večini primerov pa je slovenska obala tako blizu, da je zelo vabljiva za kratke dnevne ali vikend pobege. Ne glede na letni čas!

clanek_2015_01_23_slika-1-wikipedia.jpg

Piran, Pirano
Poleti se za ohladitev v slani vodi in senci borovcev ponavadi odločim za daljši pobeg k sosedom. Kadar mi čas tega ne dopušča ali kadar si zaželim samo mirnega sprehoda ob morju in po ozkih uličicah očarljivega obmorskega mesta, vedno najprej pomislim na Piran. Ne, ni res – ne najprej. Pomislim na Piran, pika.

clanek_2015_01_23_slika-2-wikipedia.jpg

Srednjeveški razgled
Malo srednjeveško mesto s tesnimi uličicami in stisnjenimi hišami spominja na kakšno od italijanskih vasic in je v celoti spomeniško zaščiteno. Podoba ravnega polotoka, ki nas tolikokrat gleda s kakšne razglednice, pa zna biti varljiva – ko se pogled na morje izgubi v labirintu trgov, prehodov in pročelj hiš, ki lebdijo nad nami, se začne mesto vse bolj in bolj strmo vzpenjati navzgor, dokler ne doseže obzidja, ki ga objema, in hriba s stolno cerkvijo sv. Jurija, zaščitnika Pirana, od koder se razprostira odprt razgled na z morjem obrobljeno mesto in njegovo okolico.

clanek_2015_01_23_slika-3-4-wikipedia.jpg

Zdravilo proti mačku
Prvo srečanje s Piranom, ki se ga spomnim, je bilo v četrtem razredu osnovne šole, ko smo v bližnji Fiesi preživljali teden dni šole v naravi, v Piran pa smo se podali na ogled morskih organizmov, razstavljenih v Akvariju. V kasnejših letih se je zvrstilo še veliko obiskov. Včasih so v Portorožu enkrat na leto organizirali koroško “gavdo” in naslednji dan so bili sprehod po Piranu, svež morski zrak in kosilo pri Pavlu 2 točno to, kar smo potrebovali, da se nam je po naporni noči vrnila izgubljena energija.

clanek_2015_01_23_slika-5-wikipedia.jpg

Koktajli in romantika
Včasih smo se ustavili v Piranu tudi na poti na osmico (ja, vem da je povsem izven poti), da bi pozdravili znanca, ki je delal v Teatru, in poskusili, kar koli nam je mojster koktajlov zvaril in prinesel na mizo. Tu in tam pa sva se v to mediteransko mestece podala v dvoje in skozi občudovanje srednjeveške arhitekture, “kafetkanje” v ljubkih kavarnicah, počitek na Tartinijevem trgu in okušanje jadranskih specialitet v kateri izmed obalnih restavracij poskušala doživeti mirnejši, bolj romantičen utrip kraja.

clanek_2015_01_23_Slika-6-wikipedia.jpg

clanek_2015_01_23_slika-7-wikipedia.jpg

clanek_2015_01_23_slika-8-slovenia.info.jpgČe ne veste, kam bi se dali v teh dneh, ko nekako ni več (še?) zima, pomlad pa tudi še ne, se nikar ne bojte izleta na morje. Temperature so tam prijetnejše, burja zdaj ni prav huda, skriti in odkriti kotički Pirana z bogato kulturno dediščino, kopico prijetnih restavracij in zanimivih trgovinic pa vas vabijo na sprehod po mestu, ki je zaradi pomanjkanja gneče pozimi morda celo prijetnejše kot poleti. Če se srečamo, me pucukajte za rokav! ;)

Fotografije: wikipedia.org


Vesna Paradiž, 23.1.2015

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem