(Sam) po parku se sprehajam …

V pričakovanju kupov in kupov snega smo se družinsko opremili z zimsko obleko, rokavicami, kapami in šali, za snežaka smo v hladilniku izbrskali korenček in po stanovanju poiskali izgubljene gumbe, nabrusili sanke in preverili, če se zimskih čevljev še drži podplat. Potem pa … nič. No ja, so pa vsaj ceste čiste in prevozne. S hribi še nekaj časa ne bo nič, ker pozimi »gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor«, smo si rekli, in jo ubrali na izlet v – park.

clanek_2015_02_06_slika-1-brdo.jpg
Foto: brdo.si

Kraljevske sobane
Brdo pri Kranju je večini najbolj znano kot prizorišče protokolarnih dogodkov, saj Grad Brdo služi kot prizorišče srečanj, zabav in sestankov med največjimi politiki sveta. Tudi bližnji kongresni center ima podoben namen, saj se v njem organizirajo različne prireditve na večinoma državni ali poslovni ravni. Vendar so prostori več kot 500 let starega gradu, v katerem je nekoč prebival Žiga Zois, odprti javnosti in prav vsak lahko gre vanj sanjat o kraljevskem življenju, kongresni center pa se prav tako lahko uporabi tudi za zasebne dogodke, med katerimi so popularne predvsem poroke.

clanek_2015_02in03_06_slika-2-visitljubljana.si.jpg
Foto: visitljubljana.si, slovenia.info

Na dveh nogah ali štirih kolesih
Arhitektura, pa naj bo renesančna ali moderna, pa ni tisto, kar splošno javnost, ki nima nikakršne veze s politiko, najbolj zanima na Brdu. Okrog gradu se namreč razprostira ogromen park, mogočen in žuboreč in zelen. In v tem letnem času malo bel, seveda. Za sprehod po njem je sicer treba odšteti dva evra in pol po glavi, ampak nam ni bilo žal. Poti med travniki, jezeri, mostovi in skritimi kotički so lepo urejene in skakanje po njih je vir veselja za vsakega malčka, da o starših sploh ne govorimo. Če se vam zahoče, se lahko po parku ali gozdu ob njem popeljete tudi s sanmi ali, kadar ni snega, s kočijo. Naš mali nadebudnež je težko tako dolgo pri miru, pa sem se morala romantični vožnjiS z namrščenim čelom odpovedati.

clanek_2015_02_06_slika-4-visitljubljana.si.jpg
Foto: visitljubljana.si

Drsati se ali ne drsati se?
Park nas je s svojimi zamrznjenimi jezeri vabil na drsanje, ampak ker nismo vedeli: 1. Ali je ledena površina dovolj debela, 2. Kako daleč je do zdravnika, če se polomimo, in 3. Ali nas od kod opazuje varnostnik, ki nas bo potem osramočene odpeljal v vozilu z modrimi lučkami, smo se dotične rekreacije raje vzdržali. V nekaterih izmed jezer je čez leto sicer možen športen ribolov, zdaj pa bi zanj potrebovali luknjo v led, pri čemer pa se spet pojavljajo zgornja tri vprašanja.

clanek_2015_02_06_slika-5-brdo.si.jpg
Foto: brdo.si

Piknik
Ob jezerih se obiskovalcem parka ponujajo prijetni kotički, kamor se lahko zleknejo in pomalicajo. Mi smo piknik košaro sicer imeli s seboj, a smo jo odprli in izpraznili kar med hojo. V toplejšem vremenu si jo lahko naročite kar tam in se, če vam ni do hoje, z električnim golf avtomobilom odpeljete do izbrane lokacije, daste vse štiri od sebe in uživate pod milim nebom. In si za piko na i morda privoščite še vožnjo s čolnom.

clanek_2015_02_06_slika-6-visitljubljana.si2.jpg
Foto: visitljubljana.si

Na Brdu se lahko udeležite še cele množice aktivnosti, od golfa do jahanja in fotolova. Moj spisek za naslednjič pa prav gotovo vsebuje naslednje stvari: pomlad, odejo in knjigo. In frizbi. Če se tudi vi odločite za obisk, pa upoštevajte, da je park v primeru protokolarnih dogodkov za obiskovalce zaprt. Nič vas ne stane, če se raje prepričate vnaprej.


Vesna Paradiž, 6.2.2015

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem