Postojnska jama

Jamska cesta 30 , Postojna

Telephone

+386 (0)5 700 01 00

Lepotica svetovnega slovesa

Fantastičen preplet rovov, galerij in dvoran, osupljiva pestrost kraških pojavov ter preprosta dostopnost so glavni razlogi za izredno priljubljenost in obiskanost Postojnske jame, ki je v 200 letih gostila že 35 milijonov obiskovalcev.
Postojnska jama je gotovo najbolj znana turistična jama na svetu. Je največja turistična znamenitost Slovenije in eden največjih kraških spomenikov sveta. O Postojnski jami je bilo napisanih veliko knjig in drugih prispevkov; samo turističnih vodnikov po jami je v 200 letih nastalo prek 100.

Zakaj je Postojnska jama tako posebna?

Edina jama z dvotirno železnico
Samo v Postojnski jami se lahko že 140 let s posebnim vlakcem peljete pod veličastnimi podzemnimi oboki, ki jih kakor lestenci krasijo stalaktiti, skozi fantastično krajino, posejano z igrivimi skulpturami iz apnenca.

Za vsakim ovinkom kapniški raj
21 kilometrov rovov, galerij in veličastnih dvoran ponuja enkratno doživetje podzemnega sveta. Postojnska jama sodi med najbolj raznolike jamske sisteme na svetu.

Spoznajte zmajeve mladičke
Človeške ribice so od nekdaj burile ljudsko domišljijo. Po splošnem prepričanju naj bi šlo za zmajeve mladiče, ki jih ob visoki vodi naplavi celo na površje. Pravzaprav ta ljudski opis niti ni tako daleč od korektno znanstvenega.

Petmetrski dragulj
Najlepši stalagmit Postojnske jame se imenuje Briljant. Ob pogledu na to čudovito, bleščeče belo apnenčasto skulpturo se preprosto morate strinjati, da je vreden svojega imena.

Turistična znamenitost že 200 let
Za začetek organiziranega turizma v Postojnski jami štejemo obisk avstrijskega prestolonaslednika Ferdinanda leta 1819, toda v Rovu starih podpisov najdemo tudi veliko starejše podpise obiskovalcev – celo iz 13. stoletja.

Kdor da kaj nase, jo preprosto mora obiskati
V dvestoletni zgodovini organiziranih obiskov je jamo obiskalo že 35 milijonov navdušenih obiskovalcev z vseh koncev sveta. Mnogi med njimi so pustili svoj pečat v nepozabnih vpisnih knjigah.

V uro in pol trajajočem rednem obisku si lahko ogledate nekaj več kot 5 kilometrov turistično opremljenih rovov, pot pa vas bo peljala skozi neverjetno raznoliko jamsko »krajino«. Del slikovitega podzemnega labirinta si obiskovalci ogledajo s posebnega jamskega vlakca, skozi drugi del pa se sprehodijo peš, da lahko brez naglice občudujejo igrive kapniške oblike.

PostojnskaJama_slika-01.jpg

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem