Malteški hram

Polzela 113, 3313 Polzela

Telephone

+386 (0)3 572 04 35, +386 (0)41 381 330, +386 (0)31 203 019

Na kratko o gradu
Grad Komenda, najbolj ohranjen grad malteškega viteškega reda, je bil skozi zgodovino središče dogajanja na Polzeli. Razcvet je doživel v 16. stoletju, ko je bil grad na višku svoje moči. V času, ko je spadal pod okrilje malteškega viteškega reda (1323–1780), je deloval kot komenda – upravna enota redovne posesti, od koder tudi izvira ime gradu. Grad Komenda je skozi zgodovino zamenjal kar nekaj lastnikov, prvi polzelski vitez Degnardus de Helenstein pa se omenja že leta 1170.

S svojo lego, zgodovinskimi značilnostmi ter stilnimi prvinami predstavlja pomemben del kulturne dediščine. Posebnost gradu je antični lev iz pohorskega marmorja, postavljen na stopniščno ograjo glavnega vhoda. Antični lev in malteški križ pa sta svoje mesto našla tudi v polzelskem grbu. Nad stopnicami je v steno vzidana tudi bronasta plaketa s portretom Franceta Prešerna, ki je na Polzelo redno prihajal k svojemu stricu, župniku.

Leta 2011 pa je na malteškem gradu Komenda zopet zaživelo, tako na kulturnem kot družabnem področju, saj so po prenovi gradu zaživele poročna dvorana, knjižnica in glasbena šola. Prostori grajskega poslopja so namenjeni tudi razstavam, koncertom in ostalim priložnostnim prireditvam. Za kulinarične užitke pa bomo poskrbeli v Malteškem hramu, kjer vas bomo razvajali.

Malteški hram
V gostilnici Malteški hram obiskovalcem željnih užitkov nudimo vrhunsko kavo, pregrešne sladice, odlična slovenska vina in izbrane jedi, ter odličen ambient, ko praznujete s svojimi najdražjimi.

Posebne priložnosti
V gostilnici Malteški hram se vsakemu gostu, ki želi praznovanje prirediti v naših prostorih posvetimo individualno in poskušamo po naših najboljših močeh ugoditi in se prilagoditi željam naročnika. Na voljo imamo grajsko vinsko klet za družbo do 36 oseb, restavracijo do 28 oseb, v lepem in toplem vremenu pa je na voljo tudi atrij za 26 oseb. Za skupine do 60 oseb pa imamo na voljo zakup gostilnice.

MalteskiHram_foto1.jpg

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem